Menu

Aangekocht! Wat is dat eigenlijk?

Wanneer je op zoek bent naar de perfecte koopwoning, ontwikkel je als vanzelf een arendsoog voor het spotten van makelaarsborden in de tuinen van huizen. Je wilt natuurlijk je droomwoning niet per ongeluk voorbij lopen! De oplettende kijker heeft het dan ook waarschijnlijk wel eens gezien: de aangekocht-sticker bij een woning die verkocht is. Soms wordt deze sticker over het te koop-bord heen geplakt, maar het kan ook voorkomen dat er een extra bord van een andere makelaar in de tuin staat.

Maar, wat betekent dat nou?

Waarschijnlijk is je wel bekend dat makelaars zowel een huis kunnen verkopen als aankopen. Dit kan in één transactie natuurlijk nooit dezelfde makelaar zijn: Er is altijd een verkoopmakelaar van, laten we zeggen, kantoor A, die de belangen van de verkoper behartigt, en in steeds meer gevallen ook een aankoopmakelaar van, laten we zeggen, kantoor B, die de belangen van de koper behartigt. Als je je woning wilt verkopen maak je dus gebruik van de diensten van een verkoopmakelaar, en als je een woning wilt kopen maak je gebruik van de diensten van een aankoopmakelaar.

Bij de aankoop van je toekomstige droomwoning, is het dus een verstandige zet om met een NVM-aankoopmakelaar in zee te gaan. We zeggen hier bewust NVM-makelaar, en niet bijvoorbeeld aankoopcoach, omdat een NVM-makelaar een meerjarige opleiding heeft genoten, zich aan de Erecode moet houden en beschikt over de beste tools: Het grootste netwerk en de grootste database. Wil je hier meer over weten, kijk dan eens hier: https://www.nvm.nl/wonen/kopen/aankoopmakelaar/

Meestal ga je na de keuze voor een aankoopmakelaar eerst zelf een huis bezichtigen. Voelt het goed, dan ga je bij voorkeur samen met de aankoopmakelaar nogmaals kijken. Als aankoopmakelaar kijken wij als expert naar de staat van de woning en maken wij een inschatting van de waarde van de woning. Samen bepalen wij dan ook wat je budget is, rekening houdend met eventuele gewenste verbouwingen of aanpassingen. Vervolgens voeren we de onderhandelingen met de verkopende partij in jouw naam, waarbij je vanzelfsprekend in het proces op de hoogte wordt gehouden.

Kom je tot een mondelinge overeenkomst? Dan controleert de aankoopmakelaar de voorlopige koopovereenkomst met een deskundig oog voor alle praktische, technische en juridische zaken. Is er groen licht? Dan kan de koopovereenkomst door kopers en verkopers getekend worden. Als vervolgens de ontbindende voorwaarden zijn verlopen, is het zover: De aangekocht-sticker kan worden geplakt!

Aangekocht betekent dus ook dat de woning verkocht is?

Dat ligt iets genuanceerder. De koper heeft inderdaad met behulp van de aankoopmakelaar de woning aangekocht en de verkoper heeft de woning onvoorwaardelijk verkocht met behulp van de verkoopmakelaar. De ontbindende voorwaarden zijn namelijk verlopen en dat maakt de koop onvoorwaardelijk: De koper heeft een afnameverplichting. Het is in principe dezelfde transactie, maar dan uit twee verschillende oogpunten bezien.

Het transport van de woning, de daadwerkelijke sleuteloverdracht dus, heeft dan echter nog niet plaatsgevonden. Op de datum van transport vindt er allereerst een eindinspectie in de woning plaats, waarbij meestal koper, verkoper, aan- en verkoopmakelaar aanwezig zijn. Vervolgens worden bij de notaris de handtekeningen gezet en mag de champagne worden ontkurkt: De koper is nu echt de nieuwe eigenaar van de woning.

Delen