Menu

Energielabel: Hoe zit dat nou?

Het afgelopen jaar is er veel te doen geweest rond het energielabel. Misschien heb je al gehoord of gelezen dat de spelregels per 1 januari 2021 zijn veranderd. Veelgehoorde klachten zijn dat het label daardoor een stuk prijziger is dan voorheen en dat het proces stroperiger is, maar er zijn nog meer punten die belangrijk zijn voor verkopers en kopers.

Waarom een energielabel?

Het energielabel geeft een (potentiële) koper inzicht in de energieprestatie van de woning en de eventuele verbetermogelijkheden. Voor een geïnteresseerde is het hierdoor bijvoorbeeld dus beter inzichtelijk wat nog eventuele bijkomende kosten gaan zijn voor het verduurzamen van de woning en/of hij met de aankoop van deze woning juist energiekosten bespaard. Belangrijke informatie dus, die mede de waarde van de woning bepaalt.

Moet het echt?

Ja, het is voor een verkoper verplicht het energielabel in bezit te hebben op het moment dat hij of zij de woning gaat verkopen. Concreet betekent dit dat het energielabel nu één van de eerste stappen is in de verkoop van de woning: Op het moment dat de woning op Funda komt, moet het definitief energielabel er al zijn. Vanaf 1 januari 2022 gaat dit ook daadwerkelijk gehandhaafd worden door de overheid en riskeer je dus een boete als je zonder label je woning te koop zet.

Hoe regel ik dat?

In het Centraal register techniek kun je energieprestatie-adviseurs woningbouw in jouw regio vinden en offertes aanvragen. Met de adviseur van jouw keuze maak je vervolgens een afspraak. De adviseur neemt in jouw aanwezigheid de woning ter plaatse op en registreert vervolgens de berekening in de database. Het energielabel ontvang je dan meestal van de adviseur, maar kun je ook downloaden via de website https://mijn.overheid.nl. Wij hebben het label nodig om de Funda-aanmelding voor je compleet te maken.

Wat kan Hans voor mij doen?

Het afgelopen jaar hebben wij veel ervaring opgedaan met het begeleiden in aanvragen van het nieuwe definitieve energielabel. Wij kunnen je dus helpen wegwijs te maken in de nieuwe werkwijze. Inmiddels hebben wij ook een netwerk opgebouwd en helpen wij je ook graag bij het vinden van een geschikte energieprestatie-adviseur. Verder kunnen wij je adviseren wat betreft de regelgeving, bijvoorbeeld bij de verkoop van een recreatiewoning. Hier is een geldig energielabel namelijk niet altijd verplicht. Neem bij vragen dus gerust contact met ons op.

Delen