Menu

2023: Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Dit nieuwe woonjaar staat in het teken van veranderingen. Eind vorig jaar mochten we nog afsluiten met de geboorte van onze nieuwe huisstijl. Dit jaar is alweer de verhuizing naar ons nieuwe pand aan de Brugstraat in volle gang. Voor ons grote veranderingen, waarvan we weer veel nieuwe energie krijgen. De woningmarkt zelf is echter ook volop in beweging en lijkt wispelturiger dan ooit.

Na jaren waarin ongekende prijsstijgingen, overbiedingen en krapte op de huizenmarkt een constante factor waren, breekt er nu een nieuwe periode aan. We gaan hier niet goochelen met cijfers, die zijn in het nieuws al meer dan genoeg te vinden. We nemen je wel graag mee in hoe wij de eerste maand van het jaar in deze woningmarkt beleefd hebben, en hoe je daar volgens ons het beste op in kunt spelen.

De huizenmarkt stort in!

Dat is een titel om van te schrikken. De media maakt hier dankbaar gebruik van om je aandacht te trekken. De woningmarkt is echter erg wispelturig op het moment, en het is dus onmogelijk om met zekerheid te voorspellen of dit gaat gebeuren. De prijzen laten wel een lichte daling zien. We zitten in deze regio nu ongeveer op hetzelfde prijsniveau als zomer 2021.

In het veld merken we dat de markt nog steeds niet in evenwicht is. Er blijven meer woningzoekenden dan dat er woningen aan de aanbod kant zijn. Voornamelijk de nieuwe, duurzame en instapklare huizen zijn onverminderd in trek bij kopers. Sommige woningen verkopen dus nog steeds snel, maar bij anderen is de doorlooptijd nu toch iets langer.

Daar ligt nu net een mooie kans als je graag een woning wilt kopen. De situatie voor een aspirant koper is, door de krapte en de gestegen rente, nog altijd niet makkelijk. Maar, er is bij een aantal van de aangeboden woningen nu wel iets meer ruimte om bijvoorbeeld een tweede bezichtiging te plannen. Het is dus een overweging waard om eens na te denken over een woning waar nog een moderniserings- of verduurzamingsslag gemaakt kan worden.

Of, kan ik nu toch beter mijn aankoop uitstellen?

De hypotheekrente is op dit moment een stuk hoger dan een jaar geleden, en de stijging van de inkomens blijft achter bij de inflatie. Op het eerste gezicht alle reden om nog eens goed over een aankoop na te denken dus.

Bedenk je echter wel dat de huidige rente van rond de 4% nog steeds aan de lage kant is vergeleken met het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. Hetzelfde geldt voor de huidige prijsdaling: Over een langere periode gezien, blijkt het overgrote deel van de woningen een zeer goede investering te zijn geweest.

Ons beste antwoord is dus: Dat is aan jou! Maak vooral een weloverwogen keus, en zorg dat jouw financiële plaatje klopt. Je wilt natuurlijk niet met kopzorgen wonen. Maak ook een goede afweging in de reden dat je een huis wilt kopen; Ga je op zoek naar een investering of ga je op zoek naar een thuis. Kies dus vooral een huis dat bij jouw wensen en behoeftes past.

Delen