Menu

4 x Net even anders wonen

De afgelopen jaren zagen wij heel veel woningen van binnen en van buiten. Van indrukwekkend ruim, tot knus, klein en bescheiden. Van oud en monumentaal, tot recent opgeleverd. Van midden in een bruisende dorps- of stadskern, tot helemaal vrij in het buitengebied. Zo heeft elke huis zijn eigen unieke kenmerken, en is daarmee elk huis voor iemand het perfecte thuis.

In deze blog geven we je een inkijkje in een paar woningen die ons in het bijzonder zijn bijgebleven. Totaal verschillende woningen, maar één ding hebben ze gemeen: Ze zijn nèt even anders en daarmee heel uniek.

 

Ambachtswerk

Dat kun je wel stellen. In de bijzondere, dubbele woning aan de Niersweg 4 Gennep, stammend uit de tweede helft van de negentiende eeuw, werd voorheen een echt ambacht beoefend. In dit markante pand op de oever van rivier de Niers was vroeger namelijk de Gennepse leerlooierij gevestigd. Tegenwoordig wordt er wellicht ook nog wel hard gewerkt, maar is het pand als woning in gebruik. Wel zijn er nog veel originele details te vinden. De Gennepse stadsdichter Piet Tunnesen wijdde er zelfs een gedicht aan, waarin hij de woning als een van de pareltjes aan Genneps kroon de Niersvallei omschreef.

 

 

In de kerk geboren zijn..

Maar dan echt! De villa aan de kloosterweg 3 in Siebengewald is namelijk gebouwd als noodkerk omstreeks 1950.  De oorspronkelijke kerk in Siebengewald werd in de oorlog verwoest, waarna deze kerk als noodkerk is opgebouwd. Deze werd gebouwd met de stenen van de verwoeste kerk en in het klokkenstoel werden de oude, stalen klokken weer opgehangen. Na ingebruikneming van de nieuwe Sint-Jozefkerk, werd de noodkerk verkocht en in 1973 verbouwd tot woonhuis. Met een woonoppervlak van ruim 500 vierkante meter en een perceeloppervlak van bijna 3000 vierkante meter, is hier meer dan voldoende ruimte voor het krijgen van kinderen, maar ook voor een kantoor aan huis, of een potje midgetgolf.

 

De Belaste Hoeve

Met recht een woning met geschiedenis. De Belaste Hoeve is in de regio onlosmakelijk verbonden met de eeuwenoude paardenrace de Metworstrennen. Volgens de overlevering was er in de 15e eeuw een Freule Aleida die tijdens haar wekelijkse rijtoer met haar koets van de weg raakte. Boxmeerse ‘vruchtbaarheidsruiters’ schoten haar met hun paarden te hulp en hielpen haar weer op weg. Als dank voor hun hulp belastte de freule één van haar hoeves in Vortum-Mullem (de ‘Belaste Hoeve’) met een jaarlijkse erfbelasting: een zeven ellen lange metworst, een wegge en een brood, twee vaten bier en een halve varkenskop. Vanaf dat moment zou er elk jaar een paardenrace gehouden worden om te bepalen wie deze erfbelasting namens de Vereniging in ontvangst mag nemen.

 

Daar moet op gedronken worden!

O nee, toch niet. Omtrent de voormalige kapelanie uit 1756 aan de kasteelstraat 2 in Heijen is namelijk een wel heel bijzondere bepaling terug te vinden. De woning werd in 1832 gekocht door Heijense pastoor Bernts, omdat hij vreesde dat er anders een dranklokaal gevestigd zou gaan worden in het pand, dat direct naast de toenmalige kerk lag. In 1873 overleed hij en kwam de woning bij testament in handen van de kerk, onder de voorwaarde dat de onroerende zaak ter beschikking zou blijven van de kapelaan van Heijen, èn dat er jaarlijks twaalf Heilige Missen gelezen zouden worden.

Delen