De weg naar een duurzaam droomhuis
De charmante, maar tochtige, jaren ’30 woning, het unieke historische pand zonder centrale verwarming of het karakteristieke, statige herenhuis met enkele beglazing… dromen we niet allemaal wel eens weg bij een bijzonder huis?
In de praktijk haak je wellicht af, en zeker nu. De energieprijzen rijzen de pan uit, en dat maakt dat steeds meer mensen op zoek zijn naar een duurzame woning om de maandelijkse kosten nog enigszins binnen de perken te houden. Begrijpelijk? Ja. Maar… er zijn meer wegen die naar Rome leiden. In deze blog leggen we je uit waarom het misschien juist wèl de moeite waard is om nu te kiezen voor je grote liefde, ook als dat een energieslurpende woning is, en wat je mogelijkheden hierin zijn.
Maar allereerst: Waarom zou ik een energieslurpende woning gaan verduurzamen?
Het antwoord op deze vraag weten we natuurlijk allemaal: Omdat de prijzen voor energie op dit moment torenhoog liggen, en verduurzaming dus rechtstreeks in je portemonnee te voelen is. Toch zijn er nog meer redenen om verduurzaming te overwegen: Het vergroot je wooncomfort, het is beter voor het milieu en de waarde van je woning stijgt. Zo zie je dus maar weer: het kopen en verduurzamen van een woning met een laag energielabel, zou uiteindelijk best wel eens lucratief kunnen uitpakken.
Waarom zou ik dan nu voor een niet-duurzaam huis kiezen?
Weet jij precies wat je wilt in een woning? Dan zie je waarschijnlijk ook precies wat er nog niet perfect is aan de energieslurpende woning waar jij voor gevallen bent. Dit soort woningen zijn perfect voor de perfectionisten onder ons, want je kan de woning nog helemaal aanpassen aan je eigen wensen. Dit in tegenstelling tot een reeds verduurzaamde, nieuwe woning, want hier zijn natuurlijk al heel veel keuzes voor je gemaakt.
De kans is groot dat een, veelal ouder, huis met een laag energielabel daarnaast in verhouding met andere woningen een aantrekkelijke vraagprijs heeft. De kans is daarnaast ook groot dat je minder concurrentie hebt dan bij een reeds verduurzaamde woning. Die twee elementen maken dat je onderhandelingspositie ten opzichte van de verkoper sterker is, en dat kan dan weer leiden tot, juist ja, een aantrekkelijkere aankoopprijs. Op deze manier hou je net wat meer budget over voor het verduurzamen van de woning.
Waar kan ik rekening mee houden in mijn aankoop van een niet duurzame woning?
Maak, voordat je een bieding doet op de woning, een realistische berekening van wat je wilt verduurzamen (en verbouwen). Op deze manier weet je namelijk precies tot hoe ver je kunt gaan, zonder over je totaalbudget heen te gaan.
Hou er hierbij rekening mee dat je in veel gevallen de kosten voor het verduurzamen kan meefinancieren door middel van een bouwdepot. Je hoeft dit bedrag dus niet altijd direct in je spaarpot te hebben. Daarnaast zijn er verschillende subsidiemogelijkheden beschikbaar voor werkzaamheden die de energiezuinigheid van je woning vergroten.
Via www.verbeterjehuis.nl/energiesubsidiewijzer kun je vrij eenvoudig zien of jij aanspraak kunt maken op een subsidieregeling.