Menu

Een woning zelf verkopen is makkelijk… toch?

De woningmarkt is de afgelopen jaren flink veranderd. Het aantal mensen dat op Funda een huis zoekt, neemt nog steeds toe. Tegelijkertijd blijkt uit onderzoek onder bezoekers op Funda dat juist minder mensen van plan zijn hun woning te verkopen. Dat is goed nieuws als je je woning wilt verkopen, want de kans dat je je huis goed verkoopt, is nu vrij groot. Reden te meer dus, om makelaarskosten te besparen en zelf je woning te verkopen. Maar, is dat wel zo?

Ervaring en kennis

Hoe vaak verkoop jij een huis in je leven? Waarschijnlijk niet heel vaak; gemiddeld wonen mensen 7 jaar in een huis. De kans is dus best groot dat je kennis niet up to date is. Een makelaar is iedere dag bezig met huizen en een NVM makelaar blijft op de hoogte van alle nieuwe regels en wetgeving door jaarlijkse bijspijkercursussen. Daarnaast is een huis verkopen een spannend proces, het is natuurlijk wel je thuis. Het is dan fijn een makelaar als sparringpartner aan je zijde te hebben die op een objectieve manier met je mee kan denken.

Waarde en vraagprijs

Hoeveel denk je zelf dat je huis waard is, en komt dat overeen met de marktwaarde? Een NVM makelaar heeft specialistische tools tot zijn beschikking, zoals een database waarin hij andere, vergelijkbare woningen kan bekijken. Staar je niet blind op waarde-indicatie tools op Internet: Ieder huis is uniek en een waardebepaling is niet hetzelfde als een schatting. Denk je een courante waarde te hebben? Dan ben je er nog niet, want: Hoe bepaal je nu een vraagprijs. Een NVM makelaar heeft een breed scala aan beproefde strategieën, waarin hij je kan adviseren.

Een goede presentatie

Vastgoedfotografie is een vak apart. Het valt nog niet mee om dit zelf goed te doen. De eerste indruk is voor kandidaat-kopers wel heel belangrijk. Bij slechte foto’s haken kijkers al snel af en het geld wat je besteed aan een professionele fotograaf, die meteen ook de woning inmeet en een video en 360 graden foto’s maakt, is het dus meer dan waard.

Bezichtigingen en onderhandelen

Als het huis eenmaal op Funda staat en de bezichtigingsaanvragen stromen binnen, zit je gebeiteld. Alleen: Hoe handel je al die telefoontjes af als je fulltime werkt? En neem je dan steeds vrij om bezichtigingen zelf te doen? Als dat al geen uitdaging is, ben je zelf vaak emotioneel betrokken bij je eigen huis en dat maakt het lastig zelf een rondleiding te geven. Daarnaast voelen kijkers zich vaak niet op hun gemak als ze door een trotse eigenaar worden rondgeleid. Uiteindelijk volgt dan nog het onderhandelingsproces, ook hierin is emotionele betrokkenheid zeker geen voordeel en daarnaast is een makelaar meestal een veel meer ervaren onderhandelaar.

De afwikkeling en je verantwoordelijkheid

Is de koop uiteindelijk gesloten? Dan ben je een heel eind gekomen. Nu nog even de koopakte opstellen dus. Een juridisch document waar alle afspraken in vastgelegd worden. Heb jij hier kaas van gegeten? Daarnaast heb je als verkoper een meldingsplicht. Lees je goed in over dit onderwerp, als je niet begeleid wordt door een professional. Als er iets mis gaat op dit front, of een ander punt, bijvoorbeeld de financiering van de kopers, sta je er ook alleen voor.

Je merkt: Een huis zelf verkopen is niet zo makkelijk als het lijkt. Wil je nog steeds zelf je huis verkopen? Super! Nu weet je wat je te wachten staat. Ben je benieuwd naar wat wij voor je kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op!

Delen