Menu

Hoe kan ik mijn droomwoning vinden èn kopen?

De vraag die vele woningzoekers zich de afgelopen periode zullen hebben gesteld. Het kopen van een nieuwe woning is spannend en kan ingewikkeld zijn. Of het nu gaat om je eerste koopwoning, of de volgende stap in je woon carrière. In deze oververhitte markt is het vinden, en vervolgens ook daadwerkelijk kunnen kopen, van een woning niet makkelijk. In deze Huiswerk van Hans geven we je dan ook daadwerkelijk Huiswerk, waardoor jij goed beslagen ten ijs kunt komen.

Opdracht 1: Wat wil ik?

Om snel te kunnen schakelen, is het belangrijk dat je helder voor ogen hebt wat je wel en wat je niet wilt. Misschien heb je al een specifieke voorkeur voor een gemeente, stad of dorp, of zelfs een wijk. Het kan natuurlijk ook zijn dat je wat breder in de regio zoekt. De ligging van een woning, de grootte en de grootte van het perceel, de hoeveelheid slaapkamers en de mate waarin een huis levensloopbestendig is of mogelijkheden tot bijvoorbeeld een bedrijf aan huis. Dit zijn allemaal zaken die belangrijk kunnen zijn.

Bepaal vooraf wat harde voorwaarden zijn en wijk daar niet vanaf. Tegelijkertijd is het niet handig alleen voor huizen te gaan die voor jou een negen of tien scoren. Als je een huis koopt dat je aanvankelijk “maar” een zeven had gegeven, ga je dat namelijk toch veel hoger waarderen als je er eenmaal woont. Dat is wetenschappelijk bewezen.

Opdracht 2: Wat kan ik betalen?

Als je eenmaal weet waar en hoe je wilt wonen, is het handig om te onderzoeken hoe je financiële plaatje eruitziet. Het is een goed idee om vooraf financieel advies in te winnen. Dit kan bij een adviseur van je eigen bank, maar ook bij een onafhankelijk financieel adviseur. Het verschil tussen deze twee is dat een financieel adviseur bij de bank advies zal geven op basis van de diensten en producten die door de bank worden aangeboden. Een onafhankelijk financieel adviseur kijkt naar de diensten van verschillende aanbieders en adviseert op basis daarvan welke het beste bij jou past. Als je wil, kunnen wij je ook adviseren rondom goede partijen in de regio.

Op het moment dat je je droomwoning hebt gevonden, kun je op deze manier snel schakelen. Je weet wat je wil (opdracht 1) en hoe ver je kunt gaan. Mocht je in dit proces besluiten te overbieden, besef dan dat daar financiële risico’s aan kleven. Het bedrag van de overbieding moet je waarschijnlijk namelijk zelf ophoesten.

Opdracht 3: Wie kan mij helpen?

Naast de financieel adviseur, zijn er nog meer partijen die je kunnen helpen bij het vinden en kopen van je droomwoning. Wij kunnen je als aankoopmakelaar bijvoorbeeld helpen bij het vinden van een geschikte woning en in overleg met jou onderhandelen over de prijs. Een aankoopmakelaar is niet verplicht, maar het kan in deze markt wel handig zijn om een deskundige partner in je team te hebben. Met onze expertise en ons brede netwerk is de kans een stuk groter dat jouw droomhuis beschikbaar wordt.

Wij kunnen je ook helpen bij het vinden van een geschikte andere partij bij de aankoop: de bouwkundige inspecteur. Een inspectie kan je inzicht geven in de staat van een woning en de op korte en lange termijn te verwachten onderhoudskosten. Deze informatie kan van belang zijn in je keuze voor de woning, maar kan in overleg met je aankoopmakelaar ook gebruikt worden in het onderhandelingsproces.

Delen